16. 4. 2013.

Mokra Gora


Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se prostire između planina Tare i Zlatibora.  Istočno od Mokre Gore se nalazi selo Kremna, poznato po prorocima Milanu Tarabiću (1809-1854) i njegovom poznatijem rođaku Mitru Tarabiću (1829-1899).

Vožnja ĆiromPopularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu.

Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem. Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974. godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz "Ćira" ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive...

Deo ove pruge na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore, koji predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, otrgli smo od zaborava i nadaleko čuvenom Šarganskom "osmicom" ponovo odjekuje klaparanje
vagona i veseli žamor turista u vozu "Nostalgija".

Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći ćete kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladati visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara. Za vreme vožnje imaćete priliku da sa nekog od pet vidikovaca sagledate bogatstvo i lepote prirode ovoga kraja.
Pogledajte cenovnik i red vožnje.

Mećavnik (Drvengrad)
Na obližnjem brdu Mećavnik se nalazi etno selo filmskog režisera Emira Kustirice koje je  sagradjeno u lokalnom etno stilu.
Posetioci mogu da udahnu atmosferu, da probaju lokalnu hranu i da kupe ručno izradjene suvenire.
Ulaz se naplaćuje 250 dinara.

"Brdo Mećavnik zapazio sam snimajuću film Život je čudo. Sa brda preko puta na pruzi pored Golubića stanice, nedaleko od stanice Jatare sagrađene za film, ugledao sam Mećavnik.
Nije bilo teško: događalo se satima, sedimo i čekamo da sunce izađe iza oblaka da bi nastavili snimanje. U tom čekanju sa zavišću sam gledao ka Mećavniku, brdu na kome nije bilo ničega, ali je, čini mi se, uvek bilo sunca." - Emir Kusturica

0 comments:

Постави коментар